Vitaminskolan del 1

I vitaminskolan får du veta det väsentliga om olika vitaminer och hur du får i dig dem.

A-vitamin
A-vitamin är en antioxidant och är bra för bland annat synen, immunförsvaret och huden. Om du har symptom som nattblindhet, dåliga naglar eller överkänslighet mot ljus kan du lida av A-vitaminbrist. Du får i dig A-vitamin genom animaliska fetter, tex. fisk, ägg, kött och lever. Det finns också i vegetabiler såsom morot, mango, tomat och spenat.


Morot - innehåller A-vitamin

B-vitamin
För att tillgodogöra oss energin i maten som vi äter måste vår kropp ha B-vitamin. Många äldre människor lider av B-vitaminbrist vilket kan orsaka minnesstörningar, depression och barnlöshet. Brist på B-vitamin beror på enformig kost. B-vitamin finns i spannmålsprodukter, tex filmjölk, yoghurt, mjölk och ost.


Yoghurt och filmjölk - rikt på B-vitamin

C-vitamin
C-vitamin är bra för ditt immunförsvar och kan, enligt vissa, motverka förkylningar och infektioner. C-vitamin underlättar för kroppen att ta upp andra näringsämnen såsom zink, järn och koppar. Om du lider av trötthet, muskelsvaghet och retlighet kan det bero på C-vitaminbrist. Du får i dig C-vitamin genom tex nypon, apelsiner, spenat, jordgubbar och många andra grönsaker och frukter.


Kiwi - en rik C-vitaminkälla.

D-vitamin
Vid retlighet, musklelsvaghet och hudsjukdomar kan du lida av brist på D-vitamin. D-vitamin är bra för skelettet och tänderna. Vid solbestrålning bildas D-vitamin i huden, vilket innebär att många svenskar lider av brist eftersom vi har ett solfattigt klimat. D-vitamin finns i bland annat fet fisk, ägg och svamp. Vegetarianer löper större risk att drabbas av brist om de äter för lite D-vitamin under vintermånaderna.


Svamp - bra för vegetarianer att äta

E-vitamin
E-vitamin skyddar cellerna och ger en större effekt av upptagningen av A-vitamin. Det har också en läkande effekt på sår. E-vitamin finns i bland annat nötter, solrosfrön, pumpafrön, vegetabiliska oljor (rapsolja tex).
Studier har visat att ett bra intag av E-vitamin de första dagarna runt mensen kan minska mensvärk rejält.


Pumpafrön - rikt på E-vitamin och gott i müsli


Fortsättning följer...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0