Att gå in i väggen


Funderingar kring att "gå in i väggen". Det snackas ju rätt mycket om att "gå in i väggen", både i media och privat. Björn Gustavsson senast.
Begreppet innebär att någon upplever sådan markant stress att de inte är produktiva längre. Man kan till exempel bli deprimerad. Man upplever att kraven på sig själv är högre än man känner att man kan leva upp till.

Bara begreppet "gå in i väggen" har något lurt i sig. Jag har svårt att tro att det verkligen existerar. Jag tror att människor som blir sjukskrivna för att de "gått in i väggen" behöver annan slags hjälp än sjukskrivning. Alla upplever stress, vi upplever stress olika javisst, men vi är alla jämlika i grunden. Det handlar om att hantera stressen, och det gör man inte genom att fly den. Man konfronterar den.

Jag mötte en läkare en gång som sa att begreppet "gå in i väggen" var ett mediapåhitt. Inget liknande finns på riktigt. Om det skulle existera skulle alla gå in i väggen. Jag är beredd att hålla med den här läkaren.

Människor som påstår sig ha "gått in i väggen" använder egentligen bara begreppet som en ursäkt för att de är missnöjda med sina liv. Om man har ett krävande arbete som man trivs med går man nämligen inte in i väggen. Det gör man om man vantrivs på sitt arbete. Eller med sitt liv.

Den bästa hjälpen är alltså inte att få en diagnos, utan att få instruktioner i hur man kan hitta ett mer konstruktivt sätt att leva. Vi mår alla dåligt ibland, mer eller mindre, men lösningen är inte att gräva ner oss i en håla, utan att upptäcka andra sätt.

Låt oss skrota det här "gå in i väggen"-snacket och börja stötta varandra istället. Ingen mår bra av att diagnoseras i onödan.

Kommentarer
Postat av: Piraten

håller fullständigt med hära, begreppet "gå in i väggen" finns bara i två länder bara de säger ju lite granna.

Sen så är det ju lite konstigt att de som verkligen borde gå in i väggen: kineser, japaner, afrikaner ect aldrig går in i väggen, utan de jobbar på som om inget vore konstigt.

Så är det egentligen egentligen så att våra läkare å psykologer börjar bli slöa å inte orkar reda ut deras Arbets relaterade deppretioner ?

Eller är det mera synd om oss svenskar än folk från andra länder ?

Svår fråga det där alltså..

2008-06-14 @ 18:33:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0